VOIMAksi

15.5.2019 / Kiehtova helmi

Helmien synty on aina kiehtonut minua. Helmen tarina alkaa siitä hetkestä, kun hiekanmurunen, loinen tai muu vieras esine joutuu vahingossa simpukan sisälle. Suojatakseen itseään tunkeilijan ärsytystä vastaan, simpukka alkaa erittää sen ympärille kovaa kiteistä ainetta, jota kutsutaan helmiäiseksi. Helmiäisen eritys jatkuu muutaman vuoden ajan, jonka jälkeen simpukan sisältä saattaa löytyä upea ja loistava helmi. Tosin helmen etsijä joutuu sukeltamaan usein syvällekin, ennen kuin tavoittaa simpukan helmineen.

Kun yli kymmenen vuotta sitten pohdin yritykseni nimeä, palasivat ajatukseni aina uudelleen ja uudelleen helmeen. Mietiskelin, kuinka hyvä metafora (kielikuva) helmi olisikaan siitä, kuinka ärsytystä aiheuttavista asioista saattaakin tulla oikeita helmiä.  Työyhteisöissä - ja kaikessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa - ilmaantuu ajoittain ikävästi hiertäviä kivensiruja tai jotain muuta ylimääräistä, joka hankaloittaa yhteiseloa. Hiertävät asiat alkavat näkyä eripurana, harmistuksena ja monenlaisina merkitsevinä katseina. Alkaa syntyä kuppikuntia, joissa pohditaan toisten tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Siinä vaiheessa, kun eripura alkaa vaikuttaa työn sujuvuuteen, voi takana olla jo vuosia kestänyt väärinymmärrysten ja epäasiallisen käytöksen kuorma. Joku kokee kuorman liian suureksi ja jää sairauslomalle uupumisen vuoksi tai sitten asiakkaiden tyytymättömyys alkaa tulla esiin kipakoina palautteina puhelimessa tai nimettöminä kirjoituksina somessa.

Näissä tilanteissa saattaa työyhteisöön ilmaantua työnohjaaja, joka alkaa yhdessä työyhteisön kanssa etsimään uusia näkökulmia, mahdollisuutta löytää uudenlainen tapa tehdä työtä yhdessä, työni

loa tuntien. Yhdessä asioiden ääreen pysähtymällä ja niistä puhumalla, on mahdollisuus löytää niistä hiertävistä, jopa ärsyttävistäkin asioista oikeita helmiä! Löydetään yhteinen ymmärrys perustehtävästä. Puhutaan rakenteista, jotka tukevat perustehtävän toteutumista ja jotka mahdollistavat ammatillisen vuorovaikutuksen. Ammatillinen vuorovaikutus vahvistaa yhteistä ymmärrystä ja niin löytyy yhteinen kieli ja yhteinen mieli – erilaisuus kääntyy VOIMAksi!

Työssäni parasta on olleet ne erikokoiset ja eri sävyiset helmet, joita olen löytänyt keskusteluista upeiden ihmisten kanssa – olen kiitollinen niistä kaikista!

Ja sitä paitsi... olihan äitini nimeltään Helmi - ja samoin on pikkuinen tyttärentyttäreni. 
Helmien ympäröimänä siis – ihan koko elämä!

Merja

Comments powered by CComment

8f5b5ca4f77cbdeae1bf1c9d79c85003 7b76621fa118353f9ee5ad1dd5474c90 suomen tyonohjaajat
©2021 Työnohjauspalvelu Helmi. Designed with love by ARRdesigns.
Powered by Kaswe. Portrait photos by Sonja Hagström Photography.